Tags

C# classes

by Frans van Ek | Feb 04, 2014

In de vorige blogpost heb ik een toelichting geschreven voor de namespace declaratie.

een vergelijk werd gemaakt tussen woonplaatsen en daarin bedrijven. Indeze blogpost ga ik verder bij het bedrijf in zo'n woonplaats. Dit kan worden gezien als een class.

Een class is een beschrijving van een Element binnen het programma. Een element is een verzameling van ggevens en methodes diete maken hebben met dat type element.
Zo zal een bedrijf een bedrijfsnaam hebben. Net zoals een KVK nummer. Een class beschrijft per type welke gegevens we vast wilen leggen. 

Omdat programmeren iets anders is dan het opslaan van gegevens moeten we ook wat met die gegevens kunnen doen. Zo kan een bedrijf een procedure hebben om klachten af te handelen. zo'n procedure wordt binnen een class een methode genoemd.

voorbeeld van een class

namespace FirstProject
{
    public class Bedrijf
    {
        public string BedrijfsNaam {get;set;}
        public string KVKNummer {get;set;}
        public void IndienenKlacht(string Klacht)
        {
           // hier komt de programmatuur voor het afhandelen van een klacht.
        }  
     }
}

We zien nu de namespace terugkomen. De regel met Namespace bepaald dat alles binnen de {} tekens valt binnen de genoemde namespace.
in dit geval zal de volledige naam van de class worden FirstProject.Bedrijf.

Binnen de namespace wordt een class gedefineerd met de typenaam Bedrijf. De accesmodifer Public kun je nu even vergeten daar kom ik later op terug.

Binnen het type Bedrijf worden een aantal properties aangemaakt waarin we in het programma echte waardes kunnen stoppen. Belangrijk om te weten is dat het defineren van een class niets anders is dan het beschrijven van de mogelijkheden en eigenschappen van een bepaald type. Zie het als een bouwtekening. Daarop staat precies hoe het huis egbouwd wordt maar daarmee heb je nog geen huis. Dat moet eerst gebouwd worden. Gelukkig kan dat binnen c# heel snel en wordt instantieren genoemd. Sitefinity Web Content Management